Energetický příjem je zajišťován přísunem základních živin (sacharidů, bílkovin a tuků) zastoupených v přijímané stravě. Potraviny, které přijímáme v naší stravě mají nutriční a energetický význam. Nutriční hodnota nám vyjadřuje obsah základních, pro náš organismus nepostradatelných živin (bílkoviny, sacharidy, tuky) v potravině a energetická hodnota energii z ní získanou. Každá potravina má různou nutriční a energetickou hodnotu.
Na základě těchto komponent dělíme potraviny na vhodné (můžeme jíst neustále), vhodné (sledovat přijaté množství) a nevhodné (minimalizovat příjem nebo nekonzumovat vůbec). U lidí, potýkajících se se zvýšenou tělesnou hmotností, převažuje konzumace potravin nevhodných, které mají vysokou energetickou a nízkou nutriční hodnotu. Tato skutečnost je zásadním faktorem pro vznik nadváhy a obezity.
K určení nutričního a energetického obsahu potravin slouží tabulky, které obsahují energetickou hodnotu spojenou s váhou potravin (převážně na 100g) i obsah jednotlivých živin. Tyto hodnoty by měly být uváděny na každém obalu zakoupeného výrobku nebo by měly být sděleny prodávajícím.
Pro názornost uvádíme příklad:
Potravina |
Hodnota odpovídající 100g potraviny |
||||
kcal |
kJ |
Sacharidy |
Bílkoviny |
Tuky |
|
Chléb celozrnný průměr |
238 |
992 |
42,1 |
8,8 |
3,7 |
Paprika zelená |
15 |
65 |
2,6 |
0,8 |
0,3 |
Salám Junior |
270 |
1136 |
0,00 |
13,2 |
24,3 |
Sportovní poradna představuje originální projekt, který chce na českém internetu nabízet nejrozmanitější koktejl informací pro všechny fanoušky sportu a zdravého životního stylu. Kromě novinek z tělocvičny se postupem času na webu objeví i rádce na zdravou výživu nebo recenze a tipy na kvalitní a cenově přijatelné sportovní vybavení. Přejeme Vám hodně sportovního zdraví a elánu!