Bílkoviny neboli proteiny jsou pro naši existenci nepostradatelné. Sice nám prioritně neslouží jako zdroj energie, ale zastávají jiné neméně důležité funkce k udržení našeho organismu naživu:
- základní stavební strukturou všech buněk (nepřetržitě se podílí na obnově tělesných buněk)
- podílejí se na tvorbě enzymů, hormonů, obranných látek, trávicích šťáv
- slouží pro obranu organismu ( protilátky)
- z hlediska nutričního jsou nouzovým zdrojem energie a zdrojem dusíkatých látek
Bílkoviny tvoří 12 – 15% z celkového energetického příjmu. Vhodné denní množství pro příjem bílkovin je 0,8g/kg za podmínek dobrého zdravotního stavu a kvalitního příjmu bílkovin. Navýšení jejich příjmu je potřebné v období růstu, těhotenství a kojení, při vysoké pohybové zátěži (např. vytrvalostní sporty 1,2 – 1,4g/kg, silové sporty 1,2 – 1,7g/kg). Bílkoviny jsou charakteristické svojí spletitou strukturou, která je tvořena aminokyselinami. Některé aminokyseliny si lidský organismus není schopen vytvořit a musí je přijímat v potravě – tzv. esenciální aminokyseliny (valin, leucin, isoleucin, lysin, theronin, fenylalanin, methionin). Lidský organismus využívá bílkoviny získané ze zdrojů živočišných a rostlinných. Živočišné zdroje jsou pro lidský organismus hodnotnější zásobárnou esenciálních aminokyselin než zdroje rostlinné, jelikož jejich složení je pro lidský organismus potřebnější. Vhodným doporučením je příjem živočišných a rostlinných bílkovin v poměru 1:1.
Pro posouzení bílkovin se využívá tzv. biologická hodnota bílkovin, která vystihuje zastoupení jednotlivých esenciálních aminokyselin, jejich vzájemný poměr a také jejich stravitelnost pro člověka. Dělíme je na:
● Plnohodnotné bílkoviny
- zahrnují všechny esenciální aminokyseliny v náležitém poměru i potřebném množství
- živočišné zdroje – maso, ryby, vejce, mléko
- rostlinné zdroje – sójové boby
● Neplnohodnotné bílkoviny
- nezahrnují všechny esenciální aminokyseliny nebo je zahrnují, ale v nevhodném poměru
- živočišné zdroje – želatina
- rostlinné zdroje – ořechy, semena, luštěniny, obiloviny
Jakým způsobem ovlivňuje zvýšený příjem bílkovin rozvoj obezity a s ní spojené zdravotní obtíže? Ve své podstatě zvýšená spotřeba bílkovin sama o sobě nemá příliš významný vliv. Avšak převýšení příjmu živočišných nad rostlinnými zdroji bílkovin, může vést ke zvýšenému příjmu živočišných tuků.
Sportovní poradna představuje originální projekt, který chce na českém internetu nabízet nejrozmanitější koktejl informací pro všechny fanoušky sportu a zdravého životního stylu. Kromě novinek z tělocvičny se postupem času na webu objeví i rádce na zdravou výživu nebo recenze a tipy na kvalitní a cenově přijatelné sportovní vybavení. Přejeme Vám hodně sportovního zdraví a elánu!