ikonka

Bílkoviny

 

   Bílkoviny neboli proteiny jsou pro naši existenci nepostradatelné. Sice nám prioritně neslouží jako zdroj energie, ale zastávají jiné neméně důležité funkce k udržení našeho organismu naživu:

- základní stavební strukturou všech buněk (nepřetržitě se podílí na obnově tělesných buněk)

- podílejí se na tvorbě enzymů, hormonů, obranných látek, trávicích šťáv

- slouží pro obranu organismu ( protilátky)

- z hlediska nutričního jsou nouzovým zdrojem energie a zdrojem dusíkatých látek

 Bílkoviny tvoří 12 – 15% z celkového energetického příjmu. Vhodné denní množství pro příjem bílkovin je 0,8g/kg za podmínek dobrého zdravotního stavu a kvalitního příjmu bílkovin. Navýšení jejich příjmu je potřebné v období růstu, těhotenství a kojení, při vysoké pohybové zátěži (např. vytrvalostní sporty 1,2 – 1,4g/kg, silové sporty 1,2 – 1,7g/kg). Bílkoviny jsou charakteristické svojí spletitou strukturou, která je tvořena aminokyselinami. Některé aminokyseliny si lidský organismus není schopen vytvořit a musí je přijímat v potravě – tzv. esenciální aminokyseliny (valin, leucin, isoleucin, lysin, theronin, fenylalanin, methionin). Lidský organismus využívá bílkoviny získané ze zdrojů živočišných a rostlinných. Živočišné zdroje jsou pro lidský organismus hodnotnější zásobárnou esenciálních aminokyselin než zdroje rostlinné, jelikož jejich složení je pro lidský organismus potřebnější. Vhodným doporučením je příjem živočišných a rostlinných bílkovin v poměru 1:1.

   Pro posouzení bílkovin se využívá tzv. biologická hodnota bílkovin, která vystihuje zastoupení jednotlivých esenciálních aminokyselin, jejich vzájemný poměr a také jejich stravitelnost pro člověka. Dělíme je na:

● Plnohodnotné bílkoviny

- zahrnují všechny esenciální aminokyseliny v náležitém poměru i potřebném množství

- živočišné zdroje – maso, ryby, vejce, mléko

- rostlinné zdroje – sójové boby

● Neplnohodnotné bílkoviny

- nezahrnují všechny esenciální aminokyseliny nebo je zahrnují, ale v nevhodném poměru

- živočišné zdroje – želatina

- rostlinné zdroje – ořechy, semena, luštěniny, obiloviny

 

Jakým způsobem ovlivňuje zvýšený příjem bílkovin rozvoj obezity a s ní spojené zdravotní obtíže? Ve své podstatě zvýšená spotřeba bílkovin sama o sobě nemá příliš významný vliv. Avšak převýšení příjmu živočišných nad rostlinnými zdroji bílkovin, může vést ke zvýšenému příjmu živočišných tuků.


<< zpět




Aktuality
Sportovní poradna startuje!
Připravit, pozor, teď

Sportovní poradna představuje originální projekt, který chce na českém internetu nabízet nejrozmanitější koktejl informací pro všechny fanoušky sportu a zdravého životního stylu. Kromě novinek z tělocvičny se postupem času na webu objeví i rádce na zdravou výživu nebo recenze a tipy na kvalitní a cenově přijatelné sportovní vybavení. Přejeme Vám hodně sportovního zdraví a elánu!

sportovni vybaveni
Sjezdové lyže Blizzard | Dětské lyže Blizzard | Sjezdové lyže - výprodej